Actually I really like the title..you have no money but you still can have a happy life..ottouke?..simple je..cuba tengok betol2,orang yang xade duit pun bole bahagia juge..makan cukup walaupun bukan hari2 berKFC..pakaian lagi menutup aurat berbanding orang yang berduit..kenapa begitu?mari sama2 kita renung2kn dan selamat beramal..Its my dream to have a lot of money,to help my parents and the unfortunate..sapa yang xnak duit banyak tapi kena lah pandai2..itu semua rezeki yg Allah bagi dan bersifat sementara..itu bukan hak anda,anda hanyalah pemegang amanah di dunia ini..(adekah saye sudah melalut?sebenarnya bukan melalut tapi terlalu banyak point yang saya ingin sampaikan hahha)..
Yang paling membuatkan saya terfikir is..makin banyak duit yang anda ada,makin banyak penyakit yang akan anda dapat..betolkah begitu?

Untuk yang berduit
1.Anda makan KFC berharga rm10.00(approximately) untuk snack plate yang mengandungi 2 ketul ayam goreng, coleslow,mashed potato,2 bun
2. Anda membeli pakaian dari jenama Mark&Spencer/Zara and yang sewaktu dengannya
3. Anda membeli kasut dari jenama Marc Jacobs or simple2 dari jenama Nose/Vincci and yang sewaktu dengannya.
4.Anda sudah berkereta tetapi tidak memenuhi citarasa anda setelah beberapa tahun menggunakannya
cukup saya senaraikan itu sahaja,anda bole menambah2 jika mahu

Untuk yang tidak berduit
1.Ayam goreng jarang sekali,kalo ada mungkin ayam kampung yang dagingnya tidak se-empuk KFC dan ulam raja/timun.
2.Baju mungkin baju dari pejabat Zakat or baju2 subsidi dari aktiviti2 yang dianjurkan atau baju yang disedekahkan.
3.Kasut mungkin dibeli di pasar borong Mydin yang dijual secara bundle(adeke bundle kasut?hhuhu taram aje aku ni)
4.Mungkin hanya basikal atau motosikal.

Tapi..all the purposes are the same..
Purpose 1 : Untuk kenyang/mengisi perut ketika lapar
Purpose 2 : Untuk menutup aurat dan memenuhi keperluan asas hidup
Purpose 3 : Untuk perlindungan kaki,untuk berjalan2 dan memberi keselesaan dan kebersihan(adekah betol purpose ini?)
Purpose 4 : Untuk memudahkan anda bergerak ke sana ke sini

Adakah anda terfikir?
Ayam KFC mengandungi lemak/disuntik dan memudaratkan kesihatan?berbanding ayam kampung yang tidak mengandungi lemak sane sini(versi Yusri dalam cite Cinta Kolesterol ketika menghina Erra di depan cermin)..adakah coleslow itu bagus berbanding ulam2?mayonaise?hrmmm

Adakah anda terfikir baju itu mungkin daripada kulit2 yang diharamkan?for muslims..and adakah anda terfikir betapa jarangnya baju itu?betapa tidak cukup kain nya baju itu?duit habis beratus2 tapi hrmmm...(speechless) dan tidak boleh menutup ape yang sepatutnya ketika angin bertiup?

Adakah anda terfikir kasut itu adalah sama sahaja selagi anda tidak menjejakkan kaki ke tempat2 maksiat?lagi berkat langkah2 anda dengan memakai kasut yang selalu mengunjugi masjid..kasut yang mahal bukan semuanya bagus,tapaknya keras,terutama kepada perempuan,(sakit kottt wehhh)

Kenderaan..saya tidak berani komen sebab saya pun mungkin di dalam kategori tersebut bagi sesetengah orang..huhu..ape2 pn ini la puncanya kenapa saya terfikir NO Money but still happy..
xade kenderaan memang sangat susah..tp saya bersyukur kancil itu yang sedia memberi full service tuk saya bergerak ke mana sahaja selama di UTP..sebaru atau seburuk kereta itu saya sudah tidak kisah(dlu sye sangat kisah haha sebab dulu mungkin masih kanak2 comel lg hahahahhaha)

Dah2..berbalik kepada main point..apa yang bole buat kita bahagia adalah hati kita..bukan duit mahupun kasih sayang yang selalu orang sebut2..(this is only on my opinion aje,kalo ade yang tidak bersetuju mungkin anda bole betolkan saya)
Dari hati datang segalanya..kasih sayang yang diberikan mungkin tidak mampu membuatkan kita bahagia seandaianya hati kita sentiasa menolaknya..
Dari hati Allah kurniakan kita perasaan..dr hati yang ikhlas kita dekat denganNya..
Tapi jika hati anda sentiasa bersifat dengki,mampukah anda bahagia walaupun anda sangat berduit?mampu membeli dan memberi sgala?

Dari apa yang saya lihat(seeing my friends, my x-friends)..datang dari pelbagai golongan n background..yang kaya tapi tidaklah begitu bahagia dan yang sedang2 sahaja bahagia bersama kawan2..ini bukan semuanya sama,tapi hanya dari pandangan situation yang saya alami sahaja..anda akan senang bersama golongan yang tidak begitu kaya kerana mereka sangat memahami erti kesusahan dan sangat menghargai apa yang mereka ada..(they gain more respect from me)..

[Penegasan : Saya tidak berkata duit itu tidak penting dan tidak juga berkata duit akan membuat anda tidak bahagia]

Saya nak bercakap lagi..

Orang senang/kaya selalunya mendapat penyakit2 yang merbahaya seperti jantung..kenapakah?mungkinkah kerana pemakanan yang tidak seimbang tetapi dikatakan seimbang oleh mereka?mungkinkah kerana cara hidup yang tidak banyak bergerak dan berjalan ke sana ke sini?di rumah ada orang gaji,nak minum order sahaja tanpa memerlukan anda berjalan ke dapur(my family pn pnah ada orang gaji juga tapi tidaklah sampai malas berjalan dan malas membuat kerja rumah hahaha my family masih seimbang okay~)

apa lagi?mungkin akan ditambah dalam next2 entry..

 




1. Part AP Wan

1.1 Petroleum System

1.1.1 Reservoir

1.1.2 Migration

1.1.3 Trapping

1.1.4 Source

1.2 Seismic

 

2. Part Mr Elias

2.1 Drilling (siket)

2.2 Formation evaluation

2.2.1 Quick log

2.3 Decision tree

 

3. Part Dr Chow(die bgtau dlm kelas)

Isostacy

Mohorovicic discontinuity

Pick oil fenomena

Name of plate

Know how to draw basin diagram(harst n grabben)

Hardness of material

Changes during metamorphics

Type of depositional sand

Weathering type

Remote sensing: principle, advantage, name some applications of RS in geology



1. Part AP Wan

1.1 Petroleum System

1.1.1 Reservoir

1.1.2 Migration

1.1.3 Trapping

1.1.4 Source

1.2 Seismic

 

2. Part Mr Elias

2.1 Drilling (siket)

2.2 Formation evaluation

2.2.1 Quick log

2.3 Decision tree

 

3. Part Dr Chow

Some one else pls find it out


papepn ni hint,yg lain2 study la jugak yek.. :)




EIS Tips..

1. Engineer Act
2. Role of IEM,BEM
3. Electricity Act
4. Life Cycle Phase
5. Work Breakdown Structure(WBS)+ gantt chart+6sigma+pareto
6. QFD

yg ni je yg tau..sape2 yg ade tips n info2 lagi sile2 share ek :)

"Sharing Is Caring"


Part Mr Elias
  1. bayesian theorem
  2. ngan quicklook intrepretation
  3. ngan economical evaluation
  4. yg last2
  5. yg mcm spider web
  6. kre decision analysis kot

this is just a little..if u have anything, do share jugak :)

"Sharing Is Caring"



assalamualaikum

This is some hint on OM that I got from Dr Amin:

Analysis quest would be main focusàtesting understanding
SPC..upper lower limit
Inventory management
Assignment analytical
Linear programming – decision variable

-         product making, scheduling

Forecast – time series

-         seasonal forecasting – bit difficult

-         double exponential

-         regression might b x masuk

-         take note of all equation

Location – contoh ofis layout

-         calculate list cost

-         moving cost

-         center of gravity equation

Maintenance – series

-         parallel

-         redundancy

-         preventive maintenance, break down

-         failure rate



others:

à house of quality (have a glance on this)

à EOQ, ABC, quantity discount

à decision making tools mungkin x covered

à Supply chain..relate to inventory

à x-bar chart

àhave a look at transportation





Nah..sape nk tgk sgt mr J..hahaha


rumet a.k.a nad kate ensem..ahha..
mars a.k.a awek matshin sgt tidak berpuas ati sbb org xpuji balak die ensem..
djah a.k.a ex-rumet tidak berkata apa2 selepas melihat gambar ini..(adakah slama ini dia berfikir Mr J tidak wujud)haha

whatever it is..inilah Mr J itu..Mr JengJengJeng..

ahha..gmbr tidak dapat di post,dikhuatiri menimbulkn gossip panas